fbpx

Σ. Κασιδιάρης: Στοχεύουμε σε καινοτομία, εξωστρέφεια και νέες τεχνολογίες

-ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ-3_-1280x670.jpg
Παρά την κρίση της πανδημίας Covid-19 η εταιρία C&A Σταύρος Κασιδιάρης Α.Ε. προχωράει σε νέες ευκαιρίες σύμπραξης, καινοτόμα προϊόντα, ευέλικτες υπηρεσίες και νέες εγκαταστάσεις. Όπως εξηγεί ο Σταύρος Κασιδιάρης, Πρόεδρος της C&A Σταύρος Κασιδιάρης Α.Ε., στη συνέντευξη του στο περιοδικό Elnavi – Τεύχος Οκτωβρίου 2020: “η εταιρία καταφέρνει μέσα στο 2020 να βάλει πλώρη και να υλοποιήσει κάθε σχέδιο που δρομολόγησε για την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορικού και τεχνικού της τμήματος”.

 

–  Ποιες είναι οι συνέπειες της πανδημίας Covid-19 στις ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες σας;

Είναι γεγονός ότι ο κορονοϊός ήρθε να προστεθεί στη λίστα των εξελίξεων που έχουν πλήξει σημαντικά τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής μαζί με την απαξίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος και τα ήδη κλειστά ναυπηγεία. Το κυριότερο πρόβλημα που κληθήκαμε εξαρχής να αντιμετωπίσουμε με την πανδημία αφορά στη μετακίνηση των τεχνικών μας σε πλοία που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και στο γεγονός ότι πολλά ναυπηγεία και κατασκευαστικές εταιρίες ναυτιλιακού εξοπλισμού για ένα διάστημα έκλεισαν ή συνεχίζουν να υπολειτουργούν. Ταυτόχρονα οι ανάγκες που προέκυψαν στα πλοία συσσωρεύτηκαν εξ’ αιτίας των ανωτέρω, είχαν ως αποτέλεσμα να απαιτείται σήμερα η εξυπηρέτηση πολλών πλοίων σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό, για την εταιρία μας ήταν μία πρόκληση που αντιμετωπίσαμε με έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση με αποτέλεσμα να πετύχουμε σε μεγάλο βαθμό την ικανοποίηση των πελατών μας.

– Περιγράψτε μας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και δυνατά σημεία του τομέα της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα;

Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας δίπλα σε κεντρικές αρτηρίες θαλάσσιου εμπορίου, αλλά και το γεγονός ότι είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που συναντούν τα πλοία που διέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ δεν μπορούν παρά να είναι ένας σημαντικός άσσος στο μανίκι της ελληνικής ναυπηγοεπισκευής. Στα δυνατά σημεία της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας συγκαταλέγονται επίσης οι ικανοποιητικές υποδομές, η υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία και το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Παράλληλα, ο τομέας της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα διαθέτει και τον μεγαλύτερο πελάτη στον κόσμο, που δεν είναι άλλος από τον ελληνόκτητο στόλο. Να προσθέσω επίσης ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συνεχή ανοδική πορεία για το λιμάνι του Πειραιά, στην διεθνή κατάταξη των κυριοτέρων ναυτιλιακών κέντρων, καθώς και το αυξανόμενο μεταφορικό του έργο.  Αυτό σίγουρα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που θα πρέπει να εκμεταλευτούν οι φορείς που εμπλέκονται με την ναυπηγοεπισκευή.

– Περιγράψτε μας τις δραστηριότητες CSR (εταιρικής κοινωνικής ευθύνης) και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του ομίλου σας;

Φιλοσοφία του ομίλου C&A, είναι η επιδίωξη της βελτίωσης της οικονομικής μας θέσης να συμβαδίζει με την ευημερία και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, καθώς και με την προστασία του περιβάλλοντος. Για τους εργαζόμενους μας έχουμε δημιουργήσει ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, ισότιμο και με ευελιξία ωραρίων, όπου ενθαρρύνονται η ατομική εξέλιξη και πρωτοβουλία. Στόχος μας είναι να δίνουμε πάντα ευκαιρίες συνεχούς βελτίωσης με σεμινάρια, workshop και εκπαίδευση ασφαλούς εργασίας σε όλο το προσωπικό. Για τον σκοπό αυτό συμμετέχουμε σε ομάδες εργασίας με το ΕΚΑΒ, ενώ πρόσφατα προβήκαμε στην αγορά και τοποθέτηση απινιδωτή στις εγκαταστάσεις μας. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια δημιουργήσαμε εταιρικό κυλικείο, το οποίο ετοιμάζει δωρεάν μικρογεύματα και ροφήματα σε όλους. Για τους τεχνικούς μας που ταξιδεύουν στο εξωτερικό μεριμνήσαμε και προσφέρουμε έξτρα ιδιωτική ασφάλιση από μεγάλο διεθνή ασφαλιστικό οργανισμό. Επίσης, μέρος των εσόδων της εταιρίας διατίθεται για την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού που βελτιστοποιεί τις συνθήκες εργασίας και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ως προς την εξωτερική κοινωνική ευθύνη, η εταιρία λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην το επιβαρύνει. Ενισχύει τη διαδικασία ανακύκλωσης χαρτιού, ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών, συσκευασιών κλπ., ενώ προωθεί τη συχνή απομάκρυνσή τους από τον χώρο της στέλνοντάς τα στους αρμόδιους φορείς διαχείρισης. Επίσης, η εταιρία μας υποστηρίζει με διάφορους τρόπους ανάγκες σχολείων της περιοχής του Πειραιά και αθλητικών ομάδων, ενώ συμμετέχει και σε ομάδες αιμοδοσίας. Ακόμη η εταιρία SELECTRON S.A., μέλος του ομίλου C&A, αποφάσισε την χορηγία θερμομέτρων I.R. για την προληπτική προστασία από COVID-19 σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες με πρώτη παράδοση 50 συσκευασιών στο Πολεμικό Ναυτικό. Τέλος, η εταιρία μας έχει πιστοποιηθεί με ISO 9001:2015 (Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας), ISO 14001:2015 (Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης),  OHSAS 18001:2007 (Σύστημα Διαχείρισης Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία).

– Έχετε συμπράξει με άλλους οργανισμούς προκειμένου να ενισχύετε την ανταγωνιστικότητα του κλάδου που εκπροσωπείτε;

Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες συνέργειας με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και άλλες εταιρίες του κλάδου, που θα ενίσχυαν πιθανώς την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και θα αύξαναν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Ωστόσο, ένα τέτοιο βήμα για να ολοκληρωθεί επιτυχώς απαιτεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μακροπρόθεσμο πλάνο, ομαδικό πνεύμα, κοινούς στόχους, όραμα και οπωσδήποτε κάποιο θεσμικό φορέα για το συντονισμό και την επιτυχία του εγχειρήματος. Πρόσφατα η εταιρία μας με αφορμή τα αναμενόμενα εξοπλιστικά προγράμματα των Εθνικών μας Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται σε επαφή με μεγάλους κατασκευαστικούς Οίκους του εξωτερικού για συνεργασία και μεγιστοποίηση των αντισταθμιστικών οφελών για την Ελληνική οικονομία. Είμαστε επίσης σε στενή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ για την σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών εξοπλισμού και συστημάτων. Εδώ θα πρέπει να συγχαρώ το έργο της ΓΔΑΕΕ (Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και του ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Κατασκευστών Αμυντικού Υλικού) που προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία. Να σημειώσω τέλος ότι η εταιρία μας είναι καταχωρημένος κατασκευαστής αμυντικού υλικού με κωδικό Ν-CAGE : G2426 και καταχωρημένος εργολήπτης ΝΑΤΟ με κωδικό έργα ΟΧΥΡΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΑ Νο4981.

– Ποια είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε; Η επαναλειτουργία των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά θα ωφελήσει τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής;

Η επανέναρξη της λειτουργίας των ιστορικών ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας θα είναι μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο. Έρχεται να υπενθυμίσει έμπρακτα την υψηλή τεχνογνωσία του ανθρωπίνου δυναμικού της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, ανοίγει τον κύκλο εργασιών τους με έργα που σχετίζονται με πλοία, πέραν του Πολεμικού Ναυτικού, επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο την Ελλάδα ως κέντρο κατασκευής και συντήρησης πλοίων, παραμερίζοντας την πρόσφατη πορεία της Τουρκίας, η οποία μετά το κλείσιμο των δύο ελληνικών ναυπηγείων ήταν η μόνη οικονομική επιλογή της περιοχής. Μπορεί το κόστος των ελληνικών υπηρεσιών στον κλάδο να είναι ακριβότερο, συγκριτικά με τη γείτονα χώρα, ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητη η ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών και τα ποιοτικότερα προϊόντα της Ελλάδας, γεγονός που μας δίνει πλεονέκτημα στο value for money και μας κάνει πρώτη επιλογή στη Μεσόγειο. Ως  εκ τούτου είναι ευκολονόητη η θετική εξέλιξη που αναμένεται και σε παραναυτιλιακές επιχειρήσεις σαν τη δική μας.

– Ποιες είναι οι προοπτικές της παραγωγής ναυτιλιακού εξοπλισμού στην Ελλάδα δεδομένου των συνθηκών διεθνούς προστατευτισμού και υψηλής φορολογίας; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια

Η παραγωγή ναυτιλιακού εξοπλισμού στην Ελλάδα, η οποία συνδέεται και με τις υπηρεσίες εγκατάστασης και συντήρησής του στα πλοία, αποτελεί έργο υψηλής τεχνογνωσίας, τεχνολογίας και εμπειρίας, γεγονός που γενικότερα απαιτεί την αναγνώριση και την προσαρμογή στις ανταγωνιστικές τιμές διεθνώς. Παρά τα θετικά χαρακτηριστικά των ελληνικών επιχειρήσεων στην κατασκευή ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού, οι προκλήσεις είναι αρκετές. Ο ισχυρός προστατευτισμός που ισχύει στις ασιατικές χώρες, οι οποίες επιδοτούν την ναυπήγηση πλοίων και η αδυναμία χαμηλότοκης  χρηματοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων, δυσκολεύουν τη διείσδυση στις ναυτιλιακές αγορές τους και είναι δύο βασικοί ύφαλοι που πρέπει να προσπεράσουμε. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις μας αντιμετωπίζουν εμπόδια λόγω της υψηλής φορολογίας, των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών και των γραφειοκρατικών διαδικασιών που συναντάμε σε κάθε βήμα. Να σημειώσω πάντως ότι ο όμιλος των εταιριών μας έχει προμηθεύσει αρκετές δεκάδες συστημάτων αυτοματισμού σε new building, κυρίως λόγω της εμπιστοσύνης των πελατών προς την εταιρία μας. Κατά τη γνώμη μου, για να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι και να μπορέσουμε να εισχωρήσουμε δυναμικά σε ναυτιλιακές αγορές όπως της Ασίας, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε έξυπνα την ιστορική παράδοση της χώρας μας στη διεθνή ναυτιλία, να δημιουργήσουμε πόλους επιχειρήσεων που εξειδικεύονται στην κατασκευή ναυτιλιακού εξοπλισμού, να δώσουμε όλοι μεγαλύτερη βαρύτητα στην εξειδικευμένη γνώση, στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία και να στοχεύσουμε στην εξωστρέφεια. Μόνο έτσι μπορεί να μπει η παραγωγή ελληνικού ναυτιλιακού εξοπλισμού σε αναπτυξιακή τροχιά δεδομένων των υφισταμένων συνθηκών.

Για την υλοποίηση των σχεδίων μας δεν θα μπορούσαμε παρά να συνυπολογίσουμε τις δυσκολίες που περνάμε όλοι με την πανδημία του κορονοϊού. Πίστευα πάντα ότι όπως σε κάθε κρίση, έτσι και τώρα, μπορούν να γεννηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης με καινοτόμα προϊόντα, περισσότερο σύγχρονες και ευέλικτες υπηρεσίες,  όπως επίσης με νέες εγκαταστάσεις που να έχουν την υποδομή να υποδεχτούν τα τμήματα υλοποίησης και υποστήριξής των παραπάνω. Είμαι λοιπόν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι στην εταιρία μας καταφέραμε καθόλη τη διάρκεια του 2020 να βάλουμε πλώρη και συνεχίζουμε ακόμη να υλοποιούμε κάθε σχέδιο που δρομολογήσαμε. Προχωράμε σε νέες συνεργασίες με διεθνείς κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, διευρύναμε το πελατολόγιο μας έχοντας εισαχθεί σε αγορές και χώρες που ως τώρα δεν είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε, επεκταθήκαμε περισσότερο στο digital shipping, προσφέρουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να προμηθεύονται εύκολα τα υλικά που χρειάζονται άμεσα από το e-shop μας (shop.kassidiaris.gr), ενισχύουμε το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης νέων προϊόντων, ενώ πρόσφατα προχωρήσαμε και στην αγορά οικοπέδου για την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων του ομίλου που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορικού και τεχνικού μας τμήματος και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.